Enorm folkfest!
150 000 åskådare på
Saxtorps Grand Prix!
 
  Mellan 1930 och 1939 kördes motorcykeltävlingen Saxtorps Grand Prix på landsvägarna runt Hofterup - Dösjebro - Saxtorp.
    Saxtorps Grand Prix står sig ännu idag som det största motorevenemanget någonsin i Sverige med som mest över 150.000 åskådare!
    Fler åskådare än de flesta av dagens stora rockfestivaler har.

Tävlingarna i Saxtorp var ett pionjärfenomen inom evenemangskulturen och en milstolpe inom svensk motorsport. Förutom att Saxtorps Grand Prix var en internationell hastighetstävling var det en stor folkfest.
    Förutom de berömda tävlingsdeltagarna var det bl a tält med mat och förfriskningar samt ett bra högtalarsystem som hjälpte till att locka storpublik.
1933 fick man status som European Grand Prix.

    Så här stod det 1939 om tävlingarna:
"1937 regnade det före tävlingen runt omkring Saxtorp, och framförallt hindrades malmöborna att komma fram till tävlingsbanan. En "mur" av strömmande vatten stod mellan Malmö och Löddeköpinge.
Det kom bara ca 80.000 åskådare.
Blott 9.500 motorfordon parkerades"

"Bara" 80.000 åskådare - det var till att ha fått pretentioner!

Det hela var ett väl organiserat arrangemang, för den tiden närmast ett arrangörstekniskt mästerverk, bl a mobiliserades ända upp till 5000 funktionärer för att få det hela att löpa friktionsfritt.

Dåtidens toppstall såsom Norton, DKW, Husqvarna, Moto Guzzi, Excelsior, BMW med flera deltog och förare från 13 olika nationer deltog!
    Grand Prix-vägen förbi Hofterup, på den väg som en gång var Riksväg 1 mellan Malmö och Stockholm, påminner oss om dessa - även efter dagens mått mätt - ganska fantastiska tilldragelser.

Saxtorps Grand Prix anordnades av SMK Malmö och kördes på avhyst landsväg sydost om Landskrona längs sträckan Saxtorps kyrka - Dösjebro station - Björnstorp - Hofterup - Saxtorp. Totalt nio tävlingar hölls mellan 31 augusti 1930 och 6 augusti 1939.

Förutom TT-motorcyklarna var den stora händelsen 1939 att man kunde presentera världens då bäste racerförare, Rudolf Caracciola i en Mercedes W-163. Det enda märke som kunde hota Mercedes dessa år var Auto Union, vilket man lyckats få på plats till årets GP-tävling. Ewald Kuge var föraren i Auto Union.
    När de båda bilarna skulle uppvisningsköras blev det regn, men detta hindrade inte bilarna från att fara fram i 250 km/h på sträckan Björnstorp-Saxtorp. Naturligtvis var intresset mycket stort bland allmänheten för Caracciola, speciellt sedan man fått veta att han var gift med en flicka från Vittsjö som hette Alice Trobeck.

Saxtorp var en utmärkt plats för de nordiska kungafamiljerna att träffas och på hederstribunen tillsammans få följa tävlingarna. Prins Bertil, även kallad "motorprinsen", var inte så intresserad att tillsammans med de övriga befinna sig på hederstribunen utan sågs för det mesta vid depåboxarna, ivrigt språkandes med förarna. Med sitt lediga och mycket öppenhjärtliga sätt blev Prins Bertil snabbt kompis med de flesta förarna.

Med andra världskrigets utbrott upphörde GP-tävlingarna och skulle inte komma att återupptas, däremot blev Saxtorp 1946 värd för Sveriges första motocrosstävling på sandfältet bredvid TT-banans startområde.

Här är några foton från det fantastiska
Saxtorp Grand Prix:
 
 

Publik vid startplatsen


Alla sätt är bra om man vill se


Startfältet vackert uppställt 1933


Starten har gått och motorcyklarna dånar iväg


En viadukt byggdes över banan för att publiken skull kunna ta sig
från parkeringplatserna till start/målområdet.


Prins Bertil "Motorprinsen" t v, besöker banan


Foto från depåerna


Flygfoto över Saxtorpsområdet. Som synes rejäla parkeringsplatser,
Hur många bilar fanns i Sverige 1932?
Viadukten över banan syns tre cm ner uppe till vänster.


Den röda linjen visar vägsträckningen loppet gick på

TILLBAKA