Skånekonstnären
Christian Kruse

 

 

I min hustrus släkt har det sen 1930-talet funnits många tavlor av konstnären Christian Kruse.
En av anledningarna är nog att min frus mors kusins far :-) Oscar Nyström var god vän med Kruse.

Enligt vad som berättats var Kruse en ganska inbunden person som inte gjorde något väsen av sig. Kanske är det därför han inte är så känd i Sverige. Däremot är han, om inte berömd, så i alla fall känd i en del andra länder. Hans tavlor finns bl a i Vatikanmusèet i Italien, Erimitaget i Sankt Petersburg, Musèe de la Ville de Calais i Frankrike och Musèe National, Warszawa, Polen.

Men som skånsk konstnär finns det naturligtvis verk av Kruse även på Malmö Museum och Hörby Museum.

Under bilderna finns mer information om Christian Kruse.

 

Klicka på bilderna om du vill se dem större.


Christian Kruse föddes 1876 i Hörby, Skåne, och dog där 1952.
Han studerade vid Tekniska skolan i Stockholm. Ute i Europa studerade han bl a vid Berliner-Secessionens, under 1900-talets början var han bosatt i Paris framtill 1930. Där studerade han vid Académie Delécluse samt krokiskolorna Académie de la Grande Chaumiére och Académie Colarossi. I Paris deltog han också i flera stora utställningar. Han bodde även i Narvik och Laxå.

Christian Kruse målade mest landskap i olja, kol eller färgkritor, i en fin, ofta grågrön kolorit. Men han målade även en del porträtt.


Parktorget, gement kallat Hästatorget, som det såg ut för ungefär för 100 år sedan.
Till vänster konstnären Christian Kruses hus där numera Hantverkargården finns.

Nedanstående är i allt väsentligt hämtat från Christian Krusesällskapets skriftserie 2.

Efter många och långa utlandsvistelser var konstnären Christian Kruse med hustrun Marya under åren 1934 till 1947 bosatt på gården Bräcke vid Osbyholm.
HHans värld hade för den skull inte krympt. Han behöll många av sina kontakter, och han fick många framgångar på utställningar utomlands.
HBostadshuset på Bräcke var lite speciellt jämfört med traktens hus i övrigt och dess karaktär och vackra omgivningar invid Hörbyån bidrog till att Kruse valde denna boplats.
HParet Kruse skilde sig från ortsbefolkningen och var lite bohemartade. De blev härigenom kända gestalter i sin hembygd och kunde ofta ses tillsammans när de kom med staffli och penslar på väg till eller ifrån något motiv i bygden. Kruse bar alltid stor vit rock och en vit hatt. På vintern bytte han denna till en svart hatt.
HTillsammans pratade paret Kruse alltid franska och Kruse var den lågmälde av de två. Marya talade högt och gärna och talade god svenska trots sitt polska ursprung. Där den ene fanns var den andre i omedelbar närhet.
HKruse var tillbakadragen och hövlig utöver det vanliga. Oavsett hur många gånger man mötte honom per dag lyfte han alltid på hatten och hälsade.
HUnder sitt arbete ville han alltid vara ifred. Enda undantaget var hustrun Marya som fanns i närheten. Kruse var inte enbart en duktig konstnär, han var även en duktig snickare och gjorde själv många ramar till sina tavlor.
HUnder sin tid på Bräcke, den plats och bostad som var idealisk för hans yrkesutövande, utförde han en del av de verk som idag representerar honom på olika musèer i Europa.

Tillbaka till min hemsida

.